green vegetables in a bowl

Alimente curate sau infestate?

Ne dorim un stil de viata sanatos, unii reusesc, altii doar incearca! Insa, cand vine vorba de mancare, chiar si cei care nu prea se pricep stiu ca e bine sa mancam sanatos. Fructele si legumele, au vitamine si “ajuta” , cum? ramane sa descoperim in cele ce urmeaza.

În fiecare an cei de la EWG ( grupul de lucru pentru mediu) cerceteaza datele furnizate de USDA privind alimentele pentru a vedea cat de curate sau infestate sunt. Acestea au primit denumirea de Dirzen Dozen și Clean 15.  Sunt listele si noutatile asteptate de toti cei care activeaza in domeniul sanatatii si nu numai. Este foarte interesant să vedem cum se schimbă standardele în materie de siguranță alimentară și expunere chimică de la an la an.

Cei de la EWG au efectuat un experiment foarte simplu.  Rezultatele sunt compilate examinând datele USDA pe 46.075 eșantioane din 46 dintre cele mai populare fructe și legume, care au fost spălate și decojite înainte de testarea lor pentru pesticide. Listele sunt oferite mai degraba ca un ghid care sa ne ajute sa cumparam alimentele cat mai organic si pe care e bine sa le consumam ocazional.

12 cele mai ” murdare” alimente

In aceasta categorie sunt asa zisii “infractori” fara vina lor, ci mai degraba din cauza practicilor agricole obisnuite. Aceste alimente sunt cele mai supuse expunerilor chimice. In urma testarilor aceste fructe si legume au cel mai mare volum si varietate de pesticide. Sigur, aceste alimente pot fi consumate fara probleme daca stiti sursa de provenienta si calitatea acestora.

 1. Căpșune
 2. Spanac
 3. Kale
 4. Nectarine
 5. Struguri
 6. Mere
 7. Cireșe
 8. Piersici
 9. Pere
 10. Ardei gras și ardei iute
 11. Țelină
 12. Roșii

O surpriza a fost sa gasim ardeiul pe pozitia 10 si suntem covinsi ca nu e tocmai un loc imbucurator pentru iubitorii de healthy. In modulele noastre de reeducare My Diet se regaseste acest aliment, atat pentru gustul dulce, cat și pentru valoarea nutritionala, asa ca asigurati-va ca va procurati produse cat mai curate atunci cand va faceti cumparaturile.

15 cele mai curate alimente

Cand cumparați următoarele alimente, incercați totusi sa cumparati produse organice cat mai curate si fara pulverizare. Uneori cumpararea produselor nepulverizate poate fi costisitoare, desi la noi inca se gasesc anumite produse curate de la agriculotiri, asadar acestea sunt alimentele cu cea mai mica expunere, pe care le puteti consuma fara stres.

 1. Avocado
 2. Porumb dulce
 3. Ananas
 4. Ceapă
 5. Papaya
 6. Mazăre dulce (congelată)
 7. Vânătă
 8. Sparanghel
 9. Brocoli
 10. Varză
 11. Kiwi
 12. Conopida
 13. Ciuperci
 14. Pepenele galben
 15. Pepenele Rosu

Veti observa ca majoritatea acestor alimente sigure tind sa aiba un exterior, o piele sau o coaja mai dura, care este indepartata atunci cand sunt pregatite pentru consum.  Puteti considera acest lucru ca o armura care protejeaza alimentele de lumea exterioara, astfel incat sa va puteti bucura de ele în toata splendoarea lor.

Sper sa va ajute aceste informatii in formarea unui stil de viata sanatos.

cu drag,

Andreea Arsine

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *